Voluntariatul nu face doar un bine, îți face un bine!

Acum 4 ani pe vremea aceasta, mi-am dat demisia (dintr-o corporație care-mi asigura un comfort financiar) cu gândul că plec iar din România. În Marea Britanie de data acesta. Înainte de corporație, fusesem aproximatv 4 ani în Olanda. Iar munca din România, din această perioadă, a însemnat un mediu multicultural, astfel că, în afară de vizitele la familie și interacțiunile cu societatea și sistemul românesc, mi-am continuat traiul între și ca între straini, de la modul de lucru, la modul de viață. Inclusiv mersul cu bicicleta.

Am reușit în aproape 5 ani de corporație să-mi clădesc un cuibușor unde să mă întorc de fiecare dată veselă sau plouată. Și chiar am reușit anul trecut, când m-a prins pandemia în România. Cel mai des, trebuie să recunosc, m-am întors cam plouată. Ca o pisică, nu ca o găină.
Secretul succesului, cum s-ar spune în popor, nu a stat în veniturile lunare, care nu au fost deloc de neglijat, ci mai degrabă în modul în care am reușit să le drămuiesc astfel încât să-mi achiziționez o locuință fără credit ipotecar. Ca mai apoi să-mi permit să fac și mai mult ce-mi doresc eu. Sau, cum multora nu le place să audă de la o femeie, în special una tânără, să fac ce vreau eu!

Și am plecat. Dar nu știam ce mă așteaptă. Aveam ceva planuri, însă nu erau neapărat ale mele.
Și iată că sunt în al patrulea an de voluntariat integral, adică muncesc gratuit în diverse proiecte, și, deși mulți din jurul meu nu (mă) înțeleg de ce fac acest lucru, cu toate explicațiile date mai ceva ca o infractoare, nu am de gând să mă opresc. Însă am de gând să-mi ajustez, cum e și normal, modul de lucru, căci suntem făcuți să evoluăm, cum e în natura noastră. Așadar, urmează o schimbare majoră.

În această perioadă, am întâlnit o grămadă de oameni super faini! Pe ceilalți nu am niciun gând să-i precizez, îmi irosesc timpul și energia de care am atâta nevoie pentru voluntariat. Și români, și neromâni, cum îmi place mie să le spun străinilor, sau nestrăini românilor.
Am călătorit, am participat la diverse evenimente, am învățat o grămadă de lucruri noi și extrem de utile, nu doar pentru munca de voluntariat, ci și pentru mine.
Și am reușit astfel, printre oameni, eu o singuratică (introvertită) în curs de însănătoșire (extrovertire), cel puțin în scris, să-mi dezvolt anumite calități ce nu credeam că le am. De fapt, pe unele le țineam chiar bine ascunse, crezând, sau mai bine zis am fost făcută să cred, că sunt defecte, mari defecte, unele de neiertat.

Ziua Internațională a Voluntariatului are menirea de a scoate în evidență faptul că e nevoie să muncim pentru diverse cauze, nu doar dacă suntem plătiți. Lumea este făcută de oameni, adică de noi la un loc.
Satisfacția voluntariatului este enormă, nici nu se poate descrie în cuvinte, iar drept răsplată, cel puțin așa o văd eu, primești un bagaj cultural și social, lucru mult mai important decât cel material.
Da, știu. Mi se spune des că aș fi putut avea încă o locuință ori o casă cu grădină, fără credit, dacă aș fi muncit în continuare pe bani. Însă mie-mi ajunge cât am acum, în 2021, când trăim aceste vremuri foarte grele. Ba deseori, mă gândesc că am prea mult, când știu ce grea este viața. Fiecare știe mai bine pentru sine ce nevoie are, motiv pentru care eu refuz să fac parte din liga sfătoșilor, dar nu refuz să fac parte din liga ambițioșilor. Și o rimă s-a născut.

În anul ce urmează, voi scrie pe acest blog mai multe despre voluntariat, despre experiența mea, despre oamenii care mă inspiră, despre cauze, și despre multe altele legate de munca gratuită, de voluntariat.
Dar și despre alte lucruri care s-ar putea să-i ajute pe cei din jur așa cum m-au ajutat și pe mine.

Voi lăsa mai jos câteva linkuri utile de la United Nations. Totuși, asta nu înseamnă că nu se poate ajuta și în afara organizaților, adică independent. Spre exemplu, dacă există în preajmă un om bolnav sau bătrân, poate fi ajutat cu diverse treburi personale, cum ar fi: munci casnice, cumpărături, chiar o plimbare. Sau poate o mamă ori un tată singur care de nevoie-și lasă copiii singuri acasă cât sunt la muncă, de pildă. Atâtea oportunități de a face fapte bune, numai să fie dorință. Și acolo unde nu e, să se facă, o întrebare nu strică niciodată.

United Nations Volunteers:
https://app.unv.org/

Voluntariatul nu face doar un bine, îți face un bine!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: